Vesti

Čekanje na kolektivni ugovor

JKP u Srbiji izuzeta su od povećanja zarada i po najnovjim informacijama naredne nedelje razgovraće sa premijerom Aleksandrom Vučićem o mogućnostima izmene takve odluke. Valjevski “Vidrak” već dugi niz godina ima najniže zarade ne samo u Valjevu već i u Srbiji.

Ionako niske plate u JKP neće biti povećane u predvidjenom povećanju zarada. “Pa radi se o zaista niskim platama i velika su očekivanja od tog razgovora sa premijerom jer po informacijama koje smo dobili bojim se da ćemo doći do tog već i najavljenog štrajka za 29. novembar svih javno komunalnih preduzeća. Videćemo šta će se dešavati. S jedne strane smo mi i ograničeni tim kolektivnim ugovorom koji nije potpisan. Inicijativu smo podneli. Mi smo bili upravo ti koji su podstakli druga preduzeća da se inicijativa pošalje”, kaže Sladjana Marković VD direktorka valjevskog “Vidraka”
Ona objašnjava da bi potpisivanje pomenutog kolektivnog ugovora uslovilo i nešto veće zarade u odnosu na postojeće ugovore o radu unutar preduzeća.
Takodje, u Srbiji postoje neke preduzeća koja su takvu vrstu kolektivnog ugovora već potpisala, a po rečima Markovićeve odluka o izuzimanju komunalnih preduzeća u povećanju zarade je u koliziji sa takvim ugovorima.
sladjana%20markovic%20vidrak ” Mi možemo još da povećamo sopstvene prihode ,ali to ne znači da možemo da podignemo zarade. Koliko god podizanje prihoda bila zasluga zaposlenih mi ne možemo da ih nagradimo”, objašnjava Markovićeva.
JKP “Vodovod” već od prvog novembra povećalo je cenu vode na pitanje da li i “Vidrak” planira da zatraži povećanje cene svojih usluga Markovićeva kaže: ” Mi to planiramo jer cene nisu tri godine uskladjivanje, cena iznošenja smeća je dakle tri godine već ista. Čak je predlog ministarstva da se cene uskladjuju, ali to neće biti neko veliko povećanje. Najverovatnije da će se kretati izmedju 5 % i 10% za šta verujemo da gradjani neće mnogo osetiti”.
Poslednje uskladjivanje zarada u Vidraku dogodilo se pre nekoliko godina kada je zakon naložio da niko ne može zaradjivati manje od minimalca koji je zakonom propisan. Kako se tada još moglo čuti u masi zarada nije moglo doći do povećanja zarade ostalim zaposlenima linearno, već samo podizanje do minimalca, pa se dogodilo da su bez obzira na vrstu poslu i odgovornost koju posao sa sobom nosi zarade postale približne.

Još sličnih objava

Proverite istaknute objave
Izbornik