Vesti

O mogućnostima saradnje između Lombardije i Zapadne Srbije

Nakon nedavne posete Italiji, članovi delegacije grada Valjeva Dragan Jeremić, direktor JP „Direkcija za urbanizam, građevinsko zemljište, puteve i izgradnju Valjeva“ i Đorđe Milanović, direktor JKP „Vidrak“ održali su danas konferenciju za novinare na kojoj su govorili o mogućnostima saradnje grada Valjeva i Zapadne Srbije sa regijom Lombardija. Delegacija iz Valjeva, u čijem sastavu je bio i pomoćnik gradonačelnika Milorad Ilić, posetila je gradove Milano i Vareze. „Imali smo tri teme na sastancima koji su održani u Lombardiji, i to teme vezane za energetiku, agroprehranu i ekologiju, a iskoristili smo i priliku da uspostavimo kontakte sa rukovodstvom regije Lombardija. Posetili smo iz oblasti ekologije dva objekta, deponiju i objekat termovalorizatora. Što se tiče poljoprivredne platforme, jedan se odnosi na otkup voća i povrća, a druga na pakovanje istog, odnosno upodobljavanje za prodaju u mega marketima. Dogovorili smo da 23. februara dođe u Valjevo vlasnik jedne ove platforme iz Italije kako bi razgovarali o mogućnostima saradnje. Kada govorimo o oblasti energetike, bili smo u poseti Canadoil group koja ima 11 fabrika na četiri kontinenta i koja se bavi gasifikacijom i tu smo videli jednu mogućnost da naša toplana u narednom periodu sa mazuta pređe na gas“, rekao je između ostalog Dragan Jeremić govoreći o nedavnoj poseti Italiji i istakao da je ovom prilikom pokrenuta inicijativa da regija Lombardija potpiše Memorandum o saradnji sa regijom Zapadne Srbije. Delegacija iz Valjeva ovom prilikom sastala se i sa gradonačelnikom grada Vareze i uputila poziv tamošnjem košarkaškom klubu da bude gost Valjeva i da učestvuje na košarkaškom turniru „Luka Stančić“.
Đorđe Milanović govorio je o sistemu odlaganja smeća u Milanu. On je ovom prilikom istakao da bi i Valjevo moglo ubuduće da razmisli o nekim dobrim rešenjima korišćenja smeća u svrhu proizvodnje toplotne energije. „U Italiji nema većih deponija, svuda su izgrađeni termovalorizatori. Oni na taj način proizvode električnu energiju i potom je pretvaraju u toplotnu energiju kojom greju grad. Ako znamo kakva je situaciju sa deponijom Kalenić, a sama izgradnja Kalenića košta oko 20 miliona evra, dok bi termovalorizator manjeg kapaciteta koštao oko 25 miliona evra, možda bi trebalo da razmislimo i o ovom projektu. Ali to ne bi moglo da se realizuje na teritoriji opštine Ub, odnosno Kalenića. Najlogičnije bi bilo na lokaciji sadašnje Toplane, jer ne bi bilo troškova za mazut pa bi trebalo razmišljati o tome“, rekao je Milanović na današnjoj konferenciji za novinare.
Tokom boravka u Italiji, delegacija grada Valjeva je dogovorila sa gradonačelnikom grada Vareze, da krajem marta bude održana konferencija privrednika grada Vareze na kojoj će biti predstavljeni i privredni potencijali grada Valjeva. Tom prilikom biće  reči i o mogućnostima saradnje u oblasti privrede.

Još sličnih objava

Proverite istaknute objave
Izbornik