Vesti

Izmisle ujed pasa i naplate 1.500 evra

Rekorder među ujedenima je Valjevac sa periferije grada koji je za poslednje tri godine iz budžeta na osnovu tužbi „izbio“ 377.000 dinara.

Sličan primer je i „porodični slučaj“ iz Ulice prote Mateje u centru Valjeva, gde je najpre prošlog proleća ujeden otac, a na jesen i njegov sin. Odštete su posle njihovih tužbi koštale „Vidrak“ 250.000 dinara. Očigledno je da su pojedinci, pa čak i cele porodice, podnošenjem tužbi za navodne višestruke ujede razvili svojevrsni biznis.

– Zbog toga smo bili prinuđeni da formiramo posebnu komisiju koja ispituje okolnosti svake prijave napada, jer je za nju, praktično, dovoljan lekarski izveštaj i štur opis događaja. Prikupljamo sve sumnjive slučajeve i do kraja februara ćemo podneti krivične prijave protiv svih koji na ovaj način pokušavaju da dođu do lake zarade na štetu budžeta – kaže direktor JKP „Vidrak“ Đorđe Milanović.

Inače, psi lutalice grad koštaju više od 18 miliona dinara jer se toliko godišnje potroši na njihovo uzaludno zbrinjavanje i na naknade za ujede, pri čemu je sve više prijava za lažne napade te nadležni spremaju krivične prijave.

Direktor Milanović kaže da su prošle godine na osnovu sudskih presuda ujedenim građanima isplatili devet miliona dinara. Uz to, rad stalno popunjenog azila za smeštaj pasa koštao je šest miliona dinara.

– U prošloj godini imali smo 60 sudskih presuda. Po presudi prosečno je isplaćeno po 150.000, a u nekim slučajevima taj iznos je dostizao i 200.000 dinara. Zbog ujeda pasa isplaćeno je i dodatnih 3,5 miliona dinara i to građanima koji su pristali da potpišu sporazum o poravnanju, tako da su izbegnuti dodatni sudski troškovi. Sa naknadama i troškovima azila to je više od 18 miliona pa smo svi na nemalom gubitku – objašnjava Milanović.

Azil za pse stalno popunjen
Procenjuje se da na valjevskim ulicama u svakom momentu ima više od 300 pasa lutalica, dok je kapacitet azila u selu Zlatarić 180 mesta i stalno je popunjen. „Vidraku“ tako ne preostaje ništa drugo nego da višak uhvaćenih ljubimaca posle čipovanja i sterilizacije vrati na ulicu.

Još sličnih objava

Proverite istaknute objave
Izbornik